Wijkverpleging nu digitaal aan te vragen in Oldambt  

Inwoners van Oldambt en verwijzers kunnen nu op een vernieuwende manier wijkverpleging aanvragen: digitaal via netwerkwijkzorgnoord.nl. Dit is mogelijk dankzij een pilot van Netwerk Wijkzorg Noord, een samenwerkingsverband van organisaties wijkverpleging.

In deze pilot stemmen de deelnemende zorgorganisaties dagelijks af wie welke zorgaanvragen oppakt. Dit gebeurt via een beveiligde applicatie en een schakelteam van enkele wijkverpleegkundigen. Samen coördineren zij de binnengekomen zorgaanvragen, waarbij rekening wordt gehouden met voorkeur, capaciteit en routeplanning.

Hoe werkt het?

  • De aanvraag verloopt via een digitaal formulier.
  • Alle aanbieders van wijkverpleging in Oldambt doen mee: Buurtzorg, TSN Zorg en Oosterlengte.
  • Aanvragen vóór 12:30 uur worden dezelfde werkdag opgepakt.
  • Aanvragers kunnen een voorkeur aangeven voor een zorgaanbieder.

Waarom deze pilot?
De vraag naar wijkverpleging groeit door vergrijzing en het langer zelfstandig thuis wonen. Om alle zorg te kunnen blijven bieden, is een efficiëntere organisatie van wijkverpleging noodzakelijk. Dankzij deze nieuwe werkwijze worden zorgvragen sneller en slimmer opgepakt, waardoor de zorg beschikbaar en toegankelijk blijft voor iedereen die dat nodig heeft. De pilot loopt tot eind 2025 en is ook gestart in Midden-Groningen. In april volgt Stadskanaal. De pilot wordt gemonitord door een onafhankelijk onderzoeksbureau.

Over Netwerk Wijkzorg Noord
Netwerk Wijkzorg Noord is een samenwerking van 19 organisaties. Het doel van dit samenwerkingsverband is om de wijkverpleging in de provincie Groningen toekomstbestendig te maken, zodat iedere inwoner zorg kan blijven ontvangen wanneer dat nodig is. Lees meer op www.netwerkwijkzorgnoord.nl.

Wat is wijkverpleging?
Verzorging en verpleging thuis wordt ook wel wijkverpleging genoemd. Iemand kan wijkverpleging nodig hebben om ook bij ziekte, ouderdom of een (tijdelijke) beperking thuis te kunnen blijven wonen. Het kan gaan om bijvoorbeeld hulp bij wassen en douchen, wondverzorging en een katheter vervangen. Wijkverpleging is meer dan verzorgen en verplegen. Het gaat ook om het voorkomen van ziekte, het bevorderen van gezondheid en kwaliteit van leven en het versterken van de mogelijkheden thuis, bijvoorbeeld door de inzet van (digitale) hulpmiddelen voor meer eigen regie.

Onderzoek bevestigt belang van vrijetijdseconomie in Groningen

Toerisme en recreatie spelen een belangrijke rol in de provincie Groningen. Dat blijkt uit een op 6 maart 2025 gepubliceerd onderzoek naar de vrijetijdseconomie onder inwoners, bezoekers en bedrijven, uitgevoerd in opdracht van de Groninger gemeenten en provincie. De resultaten laten zien dat er een breed draagvlak is onder inwoners voor toerisme in Groningen. De vrijetijdssector is niet alleen een economische motor, maar draagt ook bij aan de leefbaarheid en het voorzieningenniveau in de regio.

Breed draagvlak onder inwoners

Het onderzoek toont aan dat er veel draagvlak is voor toerisme en recreatie in Groningen. Meer dan 80% van de inwoners vindt dat de sector bijdraagt aan de lokale economie en ruim 60% ziet kansen voor verdere groei. Daarnaast wordt de sector gewaardeerd vanwege de bijdrage aan voorzieningen, werkgelegenheid en een aantrekkelijk leefklimaat.

Economische impact: 364 miljoen euro aan bestedingen

De vrijetijdseconomie in Groningen is goed voor ruim 364 miljoen euro aan bestedingen per jaar. Ongeveer de helft hiervan komt voort uit dagtoerisme, terwijl verblijfstoerisme een stabiel aandeel heeft. Dit maakt toerisme en recreatie tot een van de belangrijkste economische sectoren in de provincie. Daarnaast zorgen deze bestedingen voor extra omzet bij ondernemers in de horeca, detailhandel en recreatiesector.

Werkgelegenheid: 20.000 banen in de sector

De sector biedt werk aan ongeveer 20.000 mensen, wat neerkomt op 6,3% van de totale werkgelegenheid in de provincie. Dit aandeel is vergelijkbaar met het landelijk gemiddelde en onderstreept het belang van de vrijetijdseconomie als stabiele werkgever. Vooral de horeca, verblijfsaccommodaties en dagattracties leveren direct en indirect veel banen op.

Bezoekers en hun activiteiten in de regio

Uit het onderzoek blijkt dat bezoekers van buiten de provincie Groningen diverse activiteiten ondernemen tijdens hun verblijf. De meest populaire activiteiten zijn het bezoeken van de stad Groningen, het ontdekken van natuurgebieden zoals het Lauwersmeer en Westerwolde, en  recreatieve activiteiten zoals wandelen, fietsen en varen. Daarnaast trekken erfgoedlocaties zoals Vesting Bourtange en evenementen veel bezoekers.

Toekomstperspectief: kansen voor duurzame groei

De resultaten uit het onderzoek bieden waardevolle handvatten voor beleid en investeringen. Een van de aandachtspunten is de ontwikkeling van divers en aantrekkelijk aanbod voor het gehele jaar, zodat de regio minder afhankelijk is van seizoensgebonden toerisme en bezoekers langer blijven. Daarnaast biedt het verder versterken van recreatieve routes, verblijfsaccommodaties en culturele evenementen mogelijkheden om de sector duurzaam te laten groeien.

“Met de onderzoeksresultaten in handen kunnen de Groningse gemeenten en de provincie aan de slag met de aanbevelingen. Dit biedt kansen om de vrijetijdseconomie verder te ontwikkelen en de economische én maatschappelijke waarde ervan te vergroten,” aldus Erich Wünker, wethouder gemeente Oldambt en voorzitter van de VGG-commissie.

StartFest Midden-Groningen: GA! Maak werk van je toekomst

Op donderdag 27 maart vindt de zevende editie van StartFest plaats in de Sportcentrum De Kalkwijck in Hoogezand. StartFest is het grootste werk- en ontwikkelevenement in Noord-Nederland, met 12 festivals verspreid over Groningen en Noord-Drenthe. De eerdere edities waren een groot succes. De organisatie van deze editie, voor inwoners van Midden-Groningen, is in handen van de BWRI en de gemeente Midden-Groningen, samen met Werk in Zicht.

Geen CV nodig, alleen jouw motivatie!

Iedereen is welkom op StartFest: van jong tot oud, wat de opleiding, werkervaring of achtergrond ook is. We kijken niet naar een CV, maar naar wat iemand kan. Op StartFest inspireren we bezoekers om hun talenten te ontdekken.

Opleiders, bedrijven, branche- en maatschappelijke organisaties laten zien wat ze te bieden hebben. Door doe-activiteiten inspireren we mensen om zich te ontwikkelen. Dit kan zijn (meer) gaan werken, een andere baan, een opleiding starten, vrijwilligerswerk doen of een oriëntatie. Iedere stap is waardevol. Ruim 60 bedrijven en organisaties zijn aanwezig. Gidsen staan klaar om bezoekers te helpen hun talenten en mogelijkheden te ontdekken.

Donderdag 27 maart is iedereen welkom om gratis binnen te lopen in Sportcentrum De Kalkwijck tussen 11.00 en 19.00 uur.

Van straten leggen tot reanimeren: Ervaar het allemaal! Praat met werkgevers en neem deel aan leuke doe-activiteiten. Ontdek de wereld van het leggen van straten door dit zelf te doen, rijd in een bus-simulator, of leer reanimeren. Op het stylingplein kun je sollicitatiekleding passen, je haar en nagels laten doen en een foto laten maken voor je CV of LinkedIn door een professionele fotograaf. Geniet om 16.30 uur van het optreden van Erwin de Vries, Groningstalige liedjesschrijver en zanger. Allemaal gratis.

Of volg één van de vele workshops! Ontdek je sterke punten, zet je eerste stappen in netwerken, krijg meer grip op je geld, zorg met kleine aanpassingen voor meer energie, focus en rust of ontdek hoe zwembadwater schoon en veilig blijft. Gratis bussen, gratis toegang

Start computercursussen in de dorpshuizen in Oldambt; Geef je snel op!
Tegenwoordig wordt steeds meer via de computer en het internet geregeld. Dat is handig, maar kan lastig zijn als je er niet veel ervaring mee hebt. Daarom biedt de bibliotheek in Oldambt de gratis computercursus Klik & Tik aan. Je hoeft geen lid te zijn van de bibliotheek om mee te doen. De cursus loopt al succesvol in de bibliotheek Winschoten en zal nu ook in verschillende dorpshuizen in de gemeente Oldambt worden aangeboden.
De computercursus Klik & Tik
Klik & Tik is een basiscursus waarin je stap voor stap leert werken met een computer, laptop of tablet. Hoe typ je en scroll je? Hoe log je in? Hoe gebruik je internet en bezoek je websites? En hoe verstuur je een e-mail? Ook leer je bijvoorbeeld online betalingen doen, e-mails en bijlagen openen, je computer opruimen en QR-codes scannen. Het programma van de cursus is luchtig, motiveert deelnemers om meer met de computer te doen en geeft vertrouwen. Alles gebeurt in een ontspannen sfeer, met tijd voor een kopje koffie of thee, waarbij iedereen op zijn eigen niveau en tempo leert.
De dorpshuizen

De computercursus Klik & Tik wordt binnenkort aangeboden in de dorpshuizen van Bad Nieuweschans, Beerta, Nieuwolda, Scheemda en Westerlee. Woon je in deze dorpen of omgeving en ben je geïnteresseerd in de cursus? Meld je dan snel aan!
Meer informatie of aanmelden
Je kunt je aanmelden via www.groningsebibliotheken.nl/agenda/oldambt of bij één van de bibliotheken in Winschoten, Finsterwolde of Midwolda/Oostwold. Na aanmelding krijg je een bevestiging van jouw aanmelding en informatie over wanneer je de cursus kunt gaan volgen.


Heb je vragen? Neem contact op met Anouk te Bos van de bibliotheek via 06-29347559 of per e-mail: a.tebos-water@biblionetgroningen.nl.

Gemeente Oldambt en OWC tekenen nieuw onderhoudscontract

Op maandag 10 maart 2025 vond een feestelijk moment plaats: de gemeente Oldambt en Oldambtster Wegenbouw Combinatie (OWC) hebben een overeenkomst ondertekend. Hierin is vastgelegd dat OWC de komende tien jaar verantwoordelijk is voor het onderhoud van onder andere alle wegen in de gemeente.

De gemeente Oldambt heeft na een zorgvuldige selectieprocedure gekozen voor OWC. In de overeenkomst zijn extra taken opgenomen om de samenwerking te versterken. Hierdoor sluiten de werkzaamheden beter op elkaar aan, wat de kwaliteit ten goede komt en overlast zoveel mogelijk beperkt. De gemeente en OWC werken hierin niet samen als opdrachtgever en opdrachtnemer, maar als gelijkwaardige partners. Zo kunnen ze hun kennis en ervaring zo goed mogelijk inzetten.

OWC gaat de komende tien jaar zorgen voor het onderhoud van de wegen, bruggen en andere bouwwerken. Ook repareren ze schades aan de riolering en bestrijden ze onkruid op verhardingen. De buitendienst van de gemeente is hier actief bij betrokken. Met deze samenwerking willen de gemeente en OWC de lokale economie versterken, meer werkgelegenheid creëren en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans bieden.

Wethouder Jurrie Nieboer is enthousiast over de samenwerking: “Ik ben er trots op dat we met OWC een betrouwbare partner hebben. Ze kennen onze gemeente goed en zorgen voor een sterke verbinding tussen de gemeente, de inwoners en de aannemer.”

Ook Marinus Kanninga van OWC kijkt uit naar de samenwerking: “Oldambt is een hele mooie gemeente om voor te werken. We zijn heel blij met deze nieuwe samenwerking en kijken ernaar uit om de komende tien jaar samen aan de slag te gaan.”

Blacksmith Training staat voor grote uitbreiding

Blacksmith Training, aanbieder in groepslessen functional fitness en Hyrox, gaat uitbreiden. Door het snel groeiende ledenaantal is besloten om de locatie te vergroten van 528 naar 704 vierkante meter. Deze uitbreiding biedt de onderneming de mogelijkheid om de komende jaren verder door te groeien en tegelijkertijd het huidige aanbod aan lessen uit te breiden en verbeteren.

Snelle groei

Op 5 juli 2024 opende de nog relatief jonge onderneming haar deuren aan Grotelant 26 in Scheemda. Binnen 8 maanden hebben bijna 150 mensen zich ingeschreven als lid waardoor de wens om uit te breiden in een stroomversnelling is gekomen. De uitbreiding zal voor april afgerond zijn en biedt vele kansen. Zo wordt het huidige lesaanbod van wekelijks 24 groepslessen verder uitgebreid en hebben de leden zeeën van ruimte om ‘vrij’ te trainen tijdens de piekuren in de avond.

Aanbod

Blacksmith Training is gespecialiseerd in functional fitness. De focus ligt altijd op individuele ontwikkeling van de leden en alle lesstof uit de groepslessen moet bijdragen aan een verbetering van de vitaliteit in het dagelijks leven. Aanvullend op deze functional fitness lessen zijn de lessen in de populaire sport Hyrox, waar door de uitbreiding ook meer aanbod van zal komen. Ook voor kinderen zijn er aparte groepen, op woensdagmiddag 16.15 uur en vrijdagmiddag 16.00 uur.

 Community

De sportlocatie is meer een vereniging dan een sportclub. Eigenaren Mick Zuurman en Wouter de Jong doen er veel aan om een gevoel van saamhorigheid te creëren. Zo worden er vele evenementen georganiseerd, evenals reizen naar het buitenland en op regelmatige basis een borrel. Deze combinatie zorgt er voor dat leden de locatie zien als een tweede thuis.

Inschrijven

Nieuwsgierig? Proeflessen zijn altijd gratis. Alle informatie over de sportlocatie valt te vinden op hun website: www.blacksmithtraining.nl of volg ze via Instagram: @blacksmithtraining1.

Gemeente Westerwolde maakt ruimte voor nieuwe woningen
De gemeenteraad heeft afgelopen maand unaniem het verzamelplan woningbouwlocaties vastgesteld. Hierdoor krijgen negen locaties in de gemeente de bestemming ‘wonen’. Op deze locaties kunnen in totaal ongeveer 24 nieuwe woningen worden gebouwd.

Woningbouw mogelijk maken
De locaties, die verspreid zijn over de dorpen Ter Apel, Sellingen, Bellingwolde en Blijham, zijn in eigendom van de gemeente. De gemeente bouwt en ontwikkelt zelf geen woningen. Deze kavels worden daarom in de zomer van 2025 in de verkoop gezet. Dit biedt kansen voor bijvoorbeeld inwoners, woningcorporaties of ontwikkelaars om woningen te realiseren. 

Wethouder Harm-Jan Kuper is blij met het besluit van de gemeenteraad: “Met de verkoop van deze kavels zetten we als gemeente stappen om het woningtekort te verminderen. We weten dat de behoefte aan woningen groot is, en we hopen met dit besluit nieuwe mogelijkheden te creëren voor mensen die in onze gemeente willen blijven of komen wonen.”

Ontwikkelingen

De verkoop van de kavels sluit aan bij de nieuwe woonvisie die de gemeenteraad in december 2024 heeft vastgesteld. Hierin is de ambitie opgenomen om tot en met 2029 in totaal 441 extra woningen te realiseren. Ook andere ontwikkelingen, zoals de verkoop van kavels in 2024, het woningbouwplan voor Boermarke 2 Vlagtwedde en de mogelijkheid voor woningsplitsing dragen hieraan bij.

De komst van nieuwe woningen betekent dat de leefomgeving op deze locaties zal veranderen. Wethouder Harm-Jan Kuper: “We begrijpen dat dit impact kan hebben op omwonenden en hier proberen we zoveel mogelijk rekening mee te houden. Tegelijkertijd hopen we hiermee kansen te bieden aan mensen die een woning zoeken in onze gemeente. Samen bouwen we aan Westerwolde!”

Meer informatie

Meer informatie over de verkoop van de kavels volgt in de aanloop naar de zomer van 2025 via de gemeentelijke kanalen.l

Winschoten Uitgelicht, een wandeltocht van vijf kilometer langs prachtig verlichte highlights van Winschoten 

Er zijn in Winschoten vele parels te vinden. Die worden op vrijdagavond 21 maart letterlijk in de schijnwerpers gezet tijdens het wandelevenement Winschoten Uitgelicht, een wandeltocht van vijf kilometer langs Winschoter highlights. “Wij willen duidelijk laten zien wat voor moois Winschoten zoal te bieden heeft”, zeggen Jos Scholtens en Joost Smits van de organiserende serviceclub Round Table 41. De opbrengst van deze georganiseerde wandeling gaat naar goede doelen in de regio Oldambt.

De tocht voert de wandelaars langs een twaalftal bijzondere locaties, die dankzij evenzovele sponsors voor de gelegenheid fraai verlicht zijn. De in magische sferen verlichte locaties zijn onder meer het Stadhuis, de Marktpleinkerk, De Klinker en molen De Volharding. De wandelaars krijgen van elk van deze gebouwen een QR-code, waarmee zij een toelichting kunnen downloaden met allerlei informatie over de betreffende highlight, samengesteld door stichting Oud Winschoten. 

Wandeltocht Winschoten Uitgelicht voert deels over de gloednieuwe Rozenroute, die ter gelegenheid van Winschoten 200 op 15 april wordt geopend. De Rozenroute laat de geschiedenis en toekomst van Winschoten zien en horen in twee wandelingen: een traditioneel-museale en een een innovatieve theatrale docuroute annex ‘podwalk’.

Tijdens Winschoten Uitgelicht  krijgen de wandelaars alvast een sneak preview van deze route. Hetzelfde geldt voor het Dichterspark in ontwikkeling, eveneens ter gelegenheid van Winschoten 200. Het Dichterspark op een terrein rond de Stadsgracht en het gebouw van de voormalige Winschoter Courant wordt als startpunt van de Rozenroute getransformeerd tot een verrassende groene en culturele oase: muur- en wandkunst, gedichtenzuilen, kleinkunstpodium en ledscreens. “We kregen en krijgen bij de organisatie alle medewerking van de gemeente Oldambt, die ons op waardevolle wijze ondersteunt bij de organisatie”, zegt Smits. 

De wandelroute Winschoten Uitgelicht gaat van start bij het nieuwe restaurant Mood, gevestigd in het paviljoen in het Rosarium. Daar krijgen de deelnemers een kopje koffie of thee. Ook onderweg bij Brasserie Pand 147 krijgen ze nog wat lekkers. De wandeling begint om 20.00 uur, als het al schemerig is, zodat de verlichte highlights goed tot hun recht komen. Deelname kost tien euro waarvan een groot deel gaat naar een nog nader te bepalen goed doel. Het aantal deelnemers is beperkt en vol is vol. Opgave kan via de website www.rt41.nl.

Staatssecretaris Jurgen Nobel bezoekt gemeente Oldambt: Focus op perspectief voor jongeren

Op maandag 27 januari 2025 bezocht staatssecretaris Jurgen Nobel van Participatie en Integratie de gemeente Oldambt. Het werkbezoek stond volledig in het teken van Oldambtster jongeren en hun toekomst, met aandacht voor succesvolle projecten zoals Route Rubicon en het Risico Jongeren Overleg. Twee hele verschillende projecten met ieder een eigen doelgroep, maar die beide bijdragen aan het perspectief voor jongeren in Oldambt. De gemeente Oldambt kijkt terug op een waardevol bezoek. Wethouder Jurrie Nieboer van Jeugd en Onderwijs is blij met de aandacht. Hij zegt daarover: ”Wij steken al jaren veel tijdelijk geld uit de eigen portemonnee en vanuit de Regiodeal in de Oldambtster jeugd. Met de sociale agenda van Nij Begun, kunnen we succesvolle initiatieven zoals Route Rubicon doorzetten. Zo kunnen we écht dertig jaar lang het verschil maken voor jongeren in Oldambt."

Samenwerking loont

"Ook zijn we blij met de Expertise-unit Sociale Stabiliteit van het Rijk dat zich bezighoudt met maatschappelijke spanningen, voorkomen van radicalisering en polarisatie. Zij bieden kennis en een netwerk; vooral als het gaat over risico’s die jongeren lopen en om vroegtijdig te kunnen helpen”, aldus wethouder Nieboer.

Staatssecretaris Nobel sprak zijn waardering uit voor de inzet van de gemeente Oldambt en de betrokken organisaties. “Deze initiatieven laten zien hoe samenwerking en maatwerk jongeren perspectief kunnen bieden,” aldus de staatssecretaris.

Route Rubicon: Nieuwe kansen voor jongeren

Route Rubicon is een opleiding op het Noorderpoort voor jongeren die het niet lukte om een andere mbo-opleiding te voltooien. In een kleinschalige, veilige leeromgeving ontwikkelen jongeren tussen de 18 en 27 jaar hun talenten en werken zij aan zelfstandigheid en het behalen van hun diploma. Het programma combineert lessen met stages en biedt begeleiding op maat. Tijdens de presentatie werd gesproken over de uitdagingen in de regio, zoals geldnood, voortijdig schoolverlaten en het perspectief op werk.  De staatssecretaris kreeg inzicht in hoe Route Rubicon jongeren ondersteunt bij het behalen van een startkwalificatie.

Risico Jongeren Overleg (RJO): Samen signaleren van risico's en ondersteunen

Het RJO richt zich op jongeren die meerdere, vaak samenhangende en elkaar versterkende problemen ervaren. Daardoor lopen zij risico op maatschappelijke uitval. Door vroegtijdige signalering en nauwe samenwerking tussen partners, waaronder de scholen, jongerenwerkers, boa's en politie, biedt het RJO effectieve ondersteuning om maatschappelijke uitval te voorkomen. Het gesprek met de staatssecretaris ging onder meer over zorgwekkend gedrag, ondermijnende criminaliteit en de cruciale rol van vroegsignalering. De samenwerking tussen de partners wordt als voorbeeld van een effectieve sluitende aanpak gezien.

Werkzaamheden aanpak Blauwe Roos in Winschoten van start

De voorbereidende werkzaamheden zijn gestart voor de aanpak van het verkeersknooppunt Blauwe Roos in Winschoten. Om het verkeer beter te laten doorstromen komt er onder andere een dubbele rijstrook op de rotonde voor verkeer vanaf de A7 richting Winschoten en in omgekeerde richting.

Tijdelijke weg rond bestaande rotonde

Aannemer KWS Infra begint met de aanleg van een tijdelijke weg rondom de bestaande rotonde. Deze zogenaamde 'bypass' zorgt ervoor dat het verkeer kan blijven rijden tijdens de werkzaamheden en er zo weinig mogelijk wegafsluitingen zijn. De tijdelijke weg wordt aangesloten op de bestaande verbindingen op de rotonde richting Groningen, Winschoten, Beerta, Finsterwolde en Duitsland. Ook voor fietsers wordt een tijdelijk fietspad aangelegd. Naar verwachting gaan de tijdelijke wegen eind januari 2025 open.

Aanbrengen voorbelasting

Om de nieuwe rotonde te kunnen bouwen brengt de aannemer eerst voorbelasting aan. Het voorbelasten van het terrein is nodig om de grond te laten zakken en een stabiele basis te leggen om te bouwen. Het zetten van de grond duurt ongeveer drie maanden.

Ombouw naar turborotonde

Hierna start de ombouw van de bestaande rotonde naar een rotonde met dubbele rijstroken. Voor de drukste verkeersstroom, verkeer van de A7 naar Winschoten, komt er een dubbele rijbaan over de rotonde. Vanuit alle richtingen komt er een extra rijstrook bij de aansluiting op de rotonde. Ook krijgt de rotonde een extra rijstrook aan de binnenzijde.

Groot onderhoud Beertsterbrug en aanpassen Rozenbladrotonde

Na de ombouw van de rotonde volgt medio 2025 groot onderhoud aan de nabijgelegen Beertsterbrug en de Rozenbladronde. Hierover volgt in april 2025 meer informatie.

De Blauwe Roos

De Blauwe Roos is de belangrijkste ontsluiting voor Winschoten en het Oldambt. Op dit moment ontstaan met name in de avondspits en bij brugopeningen problemen met de doorstroming van het verkeer. Voor de aanpak van de Blauwe Roos stellen de provincie, het Rijk, Rijkswaterstaat en de gemeente Oldambt zo'n € 4 miljoen beschikbaar. De provincie betaalt daarvan € 2,8 miljoen. Naar verwachting zijn alle werkzaamheden rond augustus 2025 afgerond.

NIEUWE COMPUTERCURSUSSEN VAN START IN BIBLIOTHEEK

Gratis computercursus Klik & Tik in de bibliotheek van Winschoten en Finsterwolde. In Winschoten start ook de cursus Digisterker; leren werken met je DigiD en websites van de overheid. Het programma is luchtig, maakt mensen enthousiast om meer met de computer te doen en geeft hen vertrouwen.

Elke maandag van half 10 tot 12 uur geeft een enthousiaste groep vrijwilligers de computercursus Klik & Tik in de bibliotheek van Winschoten. Klik & Tik is gericht op mensen met beperkte digitale vaardigheden. Je leert stap voor stap werken met een computer. Hoe kun je typen en scrollen? Hoe werkt inloggen? Hoe ga je naar internet en naar websites? En hoe verstuur je een e-mail? Deelnemers leren bijvoorbeeld ook hoe je online betaalt, e-mails en bijlagen opent, orde op de computer krijgt en een QR-code scant. De bibliotheek Finsterwolde biedt elke maandag van 14 tot 16 uur de gratis cursus Klik & Tik aan. Voor Finsterwolde is opgave niet nodig. Schuif gezellig aan, laptops zijn aanwezig.

Op dinsdagmiddag van 14 tot 16 uur geeft een groep kundige vrijwilligers regelmatig de cursus Digisterker. Aangifte doen bij de Belastingdienst. Een verhuizing doorgeven aan de gemeente. Huurtoeslag aanvragen. Allemaal zaken die je steeds meer via internet regelt. Vaak is hiervoor ook een DigiD nodig. Dit kan lastig zijn, vooral als je niet zo handig bent met een computer en met internet. Cursisten leren hoe ze zaken met de overheid via internet snel en makkelijk kunnen regelen. Deze cursussen zijn onder begeleiding van gecertificeerde docenten.

Voor wie is deze cursus?

De gratis cursussen zijn voor alle inwoners van de gemeente Oldambt, wel of geen lid van de bibliotheek. Opgeven kan via biblionetgroningen.nl/agenda of aan het infopunt van de bibliotheek. Wil je meer weten? Dan kun je bellen met Renske Osenga van bibliotheek op 06-29183866. Of mailen naar r.osenga@biblionetgroningen.nl.

Westerwolde maakt woningsplitsing mogelijk

Westerwolde heeft net als veel andere gemeenten behoefte aan meer woningen. De gemeenteraad heeft besloten om woningsplitsing onder voorwaarden toe te staan in Westerwolde. Harm-Jan Kuper, wethouder wonen: “Een van de manieren om woningen toe te voegen is om gebruik te maken van de woningen die er al zijn. Wij denken dat wij door de mogelijkheid te bieden om een woning op te splitsen, kansen bieden. Zowel voor mensen die nu wellicht een grotere woning hebben dan dat zij nodig hebben, als voor mensen die een woning zoeken.” 

Woning splitsen

In gemeente Westerwolde is het nu onder bepaalde voorwaarden mogelijk om een woning te splitsen. Bij woningsplitsing wordt één woning omgebouwd tot twee zelfstandige woningen. De woningen hebben beide een eigen voordeur en eigen voorzieningen zoals een keuken, badkamer, slaapkamer en berging. Dit is mogelijk in de dorpen. Voor het buitengebied kan dit bij woningen die karakteristiek of monumentaal zijn. Woningsplitsing is één van de maatregelen van de gemeente om meer woningen toe te voegen. Onlangs zijn ook al kavels in de verkoop gekomen vanuit de gemeente. Komend jaar is de verwachting dat er nog meer kavels in de verkoop komen. Het doel is om de komende jaren minimaal 300 woningen toe te voegen.

Informatie

Geïnteresseerden kunnen voor meer informatie kijken op westerwolde.nl/woningsplitsing.

Gemeente vraagt inwoners mening over ‘mobiliteit’ Oldambt  

De gemeente Oldambt werkt aan een nieuw mobiliteitsplan. Dit plan heeft in de meest brede zin van het woord alles te maken met mobiliteit/ verkeer: wegen voor auto’s, fietspaden, aantal parkeerplaatsen, kwaliteit en veiligheid van wegen, bereikbaarheid en dergelijke. Om een zo compleet mogelijk beeld te krijgen, zet de gemeente een enquête uit onder inwoners, ondernemers en belangenorganisaties. De enquête is te vinden op de website van de gemeente. Aanpassingen in de infrastructuur kosten veel geld. Een nieuw fietspad of bijvoorbeeld een kruising legt de gemeente bovendien voor een langere periode aan. Voordat de gemeente nieuwe plannen maakt en uitvoert, wil zij graag informatie ophalen. Bij haar inwoners, maar ook ondernemers. Ook belangenorganisaties, zoals bv de fietsersbond, krijgen de lijst voorgelegd. Bovendien heeft Oldambt, specifiek het centrum van Winschoten, een regiofunctie. Wat vinden de ondervraagden wat nu goed gaat, wat kan (veel) beter, wat zijn eventuele ‘wensen’? Zijn er genoeg parkeerplaatsen? De enquête bevat behalve een aantal vaste vragen (met een score van 0 tot 10) ook ruimte voor suggesties en ideeën.

Centrum Winschoten

De vragenlijst bestaat uit twee onderdelen. Een deel richt zich op Oldambt als geheel, dus ook de buitengebieden. Het andere deel richt zich specifiek op het centrum van Winschoten, Dat is niet zonder reden. Het centrum van Winschoten gaat de komende jaren op een aantal plekken flink op de schop. Zoals bijvoorbeeld de sloop van het oude St. Lucas ziekenhuis en de herinrichting van het terrein en de bouw van het nieuwe gemeentehuis. Beide projecten zijn direct van invloed op de inrichting van de directe omgeving en daarmee ook de zogeheten infrastructuur. Oftewel; de toegankelijkheid voor verkeer; auto’s, fietsers, voetgangers en dergelijke. Bij dit deel van de enquête is een kaartje van het centrum toegevoegd, zodat precies te zien is om welk gedeelte het gaat.

Inzicht wensen en ideeën

Wethouder Erich Wünker van de gemeente Oldambt roept eenieder op de vragenlijst in te vullen. “Hoe hoger de respons, des te beter krijgen we zicht op hun wensen en ideeën. Inwoners weten als geen ander wat goed gaat binnen het huidige verkeer, maar ook juist wat niet. Het invullen van de vragenlijst helpt ons om een goed uitvoeringsplan op te stellen, dat aansluit op de wensen en ideeën van de gebruikers van de infrastructuur. En dat voor de komende tien, vijftien jaar.” Het invullen van de lijst duurt circa tien minuten en is te vinden op https://www.gemeente-oldambt.nl/mobiliteit